Genel Bilgiler
 
Tarımla Uğraşan Nüfus Oranı
%18.4
Çiftçi Ailesi Sayısı
8.500
Toplan Tarım Alanı
32.783 (ha)
Tarım Alanlarının Toplam Payı
%57
                                              İklim Durumu
 
Torbalı Meteoroloji İstasyonunun son 20 yıllık yağış verilerine göre, bölgede yıllık yağış ortalaması 690,9 mm ve sıcaklık 17,4°C, yağışların %55’i kış aylarında düşmektedir. Torbalı ve çevresinde kar yağışı nadiren görülmektedir.En çok yağış alan ay 141 mm yağış miktarı ile Aralık ayı olup, en az yağış alan aylar ise Temmuz (2 mm) ve Ağustos (2,6 mm) aylarıdır.
İlçenin Genel Arazi Dağılımı
KULLANIM ŞEKLİ
ALAN  (HA)
ORAN
Tarım Alanı
32.783
% 57,5
Orman Alanı
16.388,9
% 28,7
Mer’a Alanı
816,8
% 1,4
Diğer
7.084,3
% 12,4

TOPLAM

57.073
100
Tarım Alanlarının Dağılımı
TARIM ALANI
KURU ALAN (DA)
SULU ALAN
Tarla
21.135
132.525
Sebze
1.750
48.935
Süs bitkileri
-
507
Meyve
50.180
47.045
Diğer
16.177
9.576
TOPLAM
89.242
238.588

Tarla Ürünleri Ekiliş-Üretim

ÜRÜN ADI
EKİLİŞ (DA)
ÜRETİM (TON)
Buğday
23.000
12.340
Arpa
9.210
4.344
Fiğ(Yeşil Ot)
7.250
7.975
Tütün
75
5
Pamuk (Kütlü)
11.425
7.712
Yonca (Yeşil Ot)
3.700
18.500
Mısır (Dane)
62.000
99.200
Mısır (Silajlık)
37.000
238.650
TOPLAM
153.660
388.726
 
İlçemizde sulanabilir arazinin çokluğu ve verimliliği nedeniyle çeşitli sebze ekim dikimi yanında Zeytin, Mısır(Dane-Silaj) Pamuk, Hububat, Domates(Salçalık) yoğun olarak yapılmaktadır. Tütün ekimi kota nedeniyle bitme noktasına gelmiştir.İlçemizde tarım arazileri üzerinde yılda genellikle 2 ürün alınabilmektedir. Hatta bazı sebze rotasyonlarında 3 ürüne kadar çıkabilmektedir. İlçemizde et ve süt ürünü tesislerinde gelişme görülmekle beraber hazır gıda tesisleri, sebze-meyve işleme tesisleri kurulmasıyla birlikte ihracata dönük üretimde artış gözlenmektedir. 32,783 ha olan kültür arazisinin 23.885 hektarında sulu tarım, 8.924 hektarında kuru tarım yapılmaktadır. Buna bağlı olarak, tarıma dayalı sanayi de büyük bir gelişme içerisindedir.
 
Sebze Ürünleri Ekiliş-Üretim
ÜRÜN ADI
EKİLİŞ (DA)
ÜRETİM (TON)
Acur
120
480
Bakla
160
216
Bamya
1.500
675
Bezelye
2.400
2.760
 
Biber
Sivri
1.550
5.115
Dolmalık
400
1.800
Salçalık
950
4.370
Domates
Sofralık
4.500
29.250
Salçalık
29.500
253.700
Enginar
450
675
Taze Fasulye
4.750
8.075
Hıyar (Sofralık-Turşuluk)
3.550
9.575
Kabak (Sakız)
300
1.050
Ispanak
900
1.125
Karnabahar
2.500
8.750
Karpuz
1.850
8.325
Kavun
650
1.655
Kereviz
1.600
4.800
 
Lahana
Beyaz
850
3.400
Kırmızı
935
2.337
Brüksel
275
330
Marul (Göbekli-Kıvırcık)
360
1.027
Maydanoz
170
510
Dereotu
25
50
Tere
25
75
Nane
35
105
Roka
85
170
Patlıcan
350
1.050
Pırasa
4.600
18.400
Soğan (Taze)
65
97,5
Brokoli
5.350
10.700
Börülce
1.500
2,550
TOPLAM
72.255
380.650,1
         
           
İlçemiz genelinde tarımsal ürünlerin; yaklaşık olarak % 70-75 tüccarın ürünü tarlada çiftçiden alması ve kendi olanaklarıyla işleme tesisine ve pazara ulaştırması yoluyla, % 8-10 hazır gıda üreticisi işletmelerin sözleşme yaptığı üreticiden ürünü direkt alması yoluyla, % 6-7 pamuk ve incir üreticileri olarak TARİŞ’e üye olanların birliğe teslim etmeleri yoluyla, %15-20 ise kendi olanaklarıyla sebze ve meyve haline veya pazara ulaştırması yoluyla pazarlanmaktadır.İlçemizde 4 adet çırçır fabrikası, 6 adet zeytinyağı(yağhane ve yağ dolum tesisi) fabrikası,9 adet Zeytinyağı(üretim ve paketleme tesisi), 7 adet tarımsal kalkınma kooperatifi, 8 adet Tarımsal Sulama Kooperatifi, 4 adet Tarım Kredi Kooperatifi ile 1 Tarım Satış Kooperatifi faaliyetini sürdürmektedir.İlçemizde 19 adet kimyevi gübre bayii, 14 adet ruhsatlı zirai ilaç bayii, 5 adet zirai mücadele alet-makine bayii, 15 adet ruhsatlı dış ve iç mekan süs bitkileri, fide ve fidan üretim ve satış tesisi faaliyetini sürdürmektedir.
 
       
Hayvancılık:
 
Hayvan Varlığı
 
CİNSİ
SAYISI
TOPLAM
Büyükbaş
Kültür Irkı
23.730
24.311
Kültür Melezi
581
Küçükbaş
Koyun
18.450
27.275
Keçi
8.825
Kümes Hayvanı
Damızlık Tavuk
575.000
3.761.350
Yumurta Tavuğu
361.000
Etlik Piliç
2.645.350
Etlik Hindi
180.000
Arı Kovanı
 
10.520
10.520